sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Ce trebuie sa stim despre herpes


Herpesul : aspect inestetic, senzatie de disconfort si imposibilitatea de a-l trata definitiv .

Herpesul este o afectiune infectioasa foarte contagioasa, provocata de virusul Herpes Simplex (HSV). Exista doua tulpini ale virusului care se fac "vinovate"de aparitia herpesului: Herppes Simplex I (HS I) si Herpes simplex II (HS II). Prima tulpina a virusului provoaca, in majoritatea cazurilor, herpes labial, iar a doua tulpina este reponsabila de herpesul genital. Desi s-a crezut initial ca perimetrul de actiune al celor doua tulpini este bine delimitat, studiile recente au aratat ca, in aproape 45% din cazuri, herpesul genital este provocat de prima tulpina a virusului.

In prima faza, persoana contaminata nu manifesta nici un simptom.
In medie, perioada de incubatie este de 6- 7 zile. Pe fondul unor factori favorizanti ( stres, febra, expunere prelungita la soare, menstruatie, suprasolicitare, traumatisme locale), contaminarea este urmata de o serie de reactii specifice: senzatie de intepatura intr-un anumit punct , senzatie de arsura, inrosirea zonei respective si acoperirea ei de mici vezicule pline cu un lichid transparent, extrem de infectant.

Aceste umflaturi dureroase se sparg in scurt timp, se usuca si se acopera cu cruste.In cazul primei infectii aceste manifestari pot fi insotite de dureri de cap si de spate si de o stare generala de rau. Perioada intre aparitia primelor vezicule si vindecarea lor este de 3-4 saptamani.




Foarte important ! Nu te scarpina si nu rupe coaja herpesului, pentru ca se poate infecta.


In general herpesul labial se localizeaza pe buze, dar el poate aparea si pe nas, pleoape sau ochi daca zona respectiva a venit in contact cu lichidul din vezicule.
In cazul herpesului genital, este afectata in special zona genitala (col,vulva, penis ), dar poate aparea si pe coapse sau fese.

Contaminarea se produce prin contactul direct cu zona lezata sau cu lichidul continut in vezicule, in timpul puseelor (eruptiei).
Mai rar, pentru ca virusul nu poate supravietui in conditiile mediului exterior, se poate transmite prin intermediul obiectelor contaminate: lenjerie, prosoape, colacul de wc, vesela, etc. De aceea se recomanda respectarea stricata a unor conditii de igiena si folosirea prezervativului.
In perioada puseelor trebuie evitat contactul sexual. De asemenea, trebuie evitata scarpinarea leziunilor, care poate duce la infectare de tip baterian si la raspandirea virusului catre alte zone.
In cazul femeilor insarcinate purtatoare a virusului, fatul este protejat de placenta.Totusi, exista riscul de infectare in momentul nasterii. Din aceasta cauza, se recoamnda nasterea prin cezariana.

In primul rand, trebuie precizat ca deocamdata nu exista tratament care sa duca la distrugerea virusului care provoaca herpesul. Tratamentul existent, oral sau sub forma de unguent, actioneaza asupra efectelor produse de acest virus: reduce gravitatea, durata si frecventa eruptiilor si grabeste cicatrizarea lor . Cele mai eficiente medicamente impotriva acestui virus sunt cele care au sub forma de substanta activa aciclovirul ( Aciclovir sau Zovirax, tablete sau unguent) sau valaciclovirul ( Zelitrex, care prezinta avantajul ca se administreaza in mai putine doze ). In cazul persoanelor la care eruptiile apar frecvent, mai ales daca apartin unui cuplu in care unul din parteneri nu este contaminat, se recomanda administrarea preventiva a cate unei pastile de Zelitrex in fiecare zi .
  1. Renunta la fumat pe toata durata eruptiei
  2. Odihneste-te 1-2 zile. Repausul fizic si somnul vor contribui la refacerea rezistentei sistemului imunitar.
  3. Evita alimentele bogate in grasimi si dulciurile, mai ales in primele zile de boala
  4. Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete, in special cele bogate in vitaminele A, C si E.
  5. Evita contactul cu cei din jur in primele 7 zile de la aparitia herpesului
  6. Bea cat mai multe lichide
Preluat din "Libertatea pentru Femei "




MAXIMA ZILEI !




"Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca desi aproape toti se nasc cu ea " - HIPOCTRATE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu